Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

“Hotel California” Eagles

Απόψε έχουμε ένα θρυλικό track. Γύρω από αυτό υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι.
sataba
"Το άλμπουμ των Eagles το 1976 με τίτλο “Hotel California” έχει πουλήσει πάνω από 16 εκατομμύρια αντίτυπα, κατέκτησε βραβείο Grammy για τον καλύτερο δίσκο και θεωρείται από πολλούς κριτικούς ροκ μουσικής ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.
Το ομότιτλο κομμάτι, το στοιχειωμένο “Hotel California” συνεχίζει να υπνωτίζει ακροατές...
αν και κατά τη διάρκεια της ακμής του το τραγούδι έμεινε στα τσαρτς για μόνο 19 εβδομάδες και στη θέση νούμερο 1 για μόνο μία.
Unofficial video


Επειδή τα λόγια του περιέχουν μια δυσοίωνη υποψία, πολλοί έχουν κατευνάσει την αίσθηση ανησυχίας τους βρίσκοντας στα λόγια του κυριολεκτική και μεταφορική σημασία, που απλά δεν υπάρχει. Θεωρίες σχετικά με το τι σημαίνει το τραγούδι υπάρχουν άφθονες. Κάποιοι βλέπουν το διάβολο στους στίχους. Άλλοι βλέπουν ένα φρενοκομείο.


Κάποιοι πιστεύουν ότι το τραγούδι γράφτηκε για ένα πραγματικό πανδοχείο με αυτό το όνομα. Αν και υπάρχει ένα «Ξενοδοχείο Καλιφόρνια» στο Todos Santos, μια μικρή πόλη στην χερσόνησο Mexico Baja στην Καλιφόρνια, η σχέση του με το τραγούδι ξεκινάει και τελειώνει με τη σύμπτωση του κοινού ονόματος. Κανένας από τους Εagles δεν έμεινε εκεί, πόσο μάλλον έγραψε μουσική εκεί. Ούτε είχαν αυτό το κτίριο στο μυαλό τους όταν έφτιαξαν τους στίχους αυτού του δημοφιλούς τραγουδιού.


Εκείνοι που επιμένουν να πιστεύουν ότι το τραγούδι πρέπει να έχει ονομαστεί από ένα πραγματικό κτίριο είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν ότι το “Hotel California” ήταν το παρατσούκλι του νοσοκομείου Camarillo State, μιας κρατικής ψυχιατρικής κλινικής κοντά στο Λος Άντζελες, η οποία στέγασε χιλιάδες ασθενείς κατά τη διάρκεια της 60 ετών ιστορίας της πριν κλείσει το 1997. Για εκείνους, οι στίχοι φαίνεται να απεικονίζουν τις εμπειρίες ενός διανοητικά διαταραγμένου ανθρώπου μετά από μακροχρόνιο εγκλεισμό σε ένα τέτοιο ίδρυμα. Οι εικόνες του τραγουδιού ερμηνεύονται σαν αντιπαράθεση παραισθήσεων και στιγμών διαυγείας κατά τις οποίες καταλαβαίνει που είναι.


Όμως η κατά πολύ περισσότερο επικρατούσα φήμη του Ξενοδοχείου Καλιφόρνια είναι εκείνη που συνδέει το τραγούδι με τη λατρεία του διαβόλου. Οι στίχοι (που αναφέρουν την προσπάθεια να «σκοτωθεί το Τέρας» και τη μη ύπαρξη «αυτού του πνεύματος εδώ από το 1969») κατασκευάζουν το θεμέλιο των διαφόρων σατανιστικών θεωριών, αλλά η άποψη ενισχύεται και από το σχέδιο του δίσκου. Το εσωτερικό του εξωφύλλου είναι μια φωτογραφία ανθρώπων στην αυλή ενός φαινομενικά ισπανικού πανδοχείου. Σε ένα μπαλκόνι από πάνω τους προβάλει μια σκιώδης φιγούρα με ανοιχτά χέρια. Πολλοί κοιτώντας αυτήν την φωτογραφία βλέπουν τον Anton LaVay, αρχηγό της Εκκλησίας του Σατανά, και ερμηνεύουν τα ανοιχτά χέρια σαν το καλωσόρισμά του για πλήθος από κάτω στην παγίδα του Σατανά. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι στη φωτογραφία δεν έχουν αντιληφθεί την χαιρέκακα σατανική φιγούρα που στέκεται από πάνω τους απλά συμβάλει στην έμμεση τιμή της σκηνής – οι αθώοι από κάτω λησμονούν ότι έχουν περιπλανηθεί στο σπίτι του Διαβόλου.


Είναι υπέροχη φωτογραφία. Αλλά δεν ευσταθεί. Η σκιώδης φιγούρα ήταν μια γυναίκα που προσλήφθηκε για τη φωτογράφιση.


Όσον αφορά την ύπαρξη του Σατανά στο τραγούδι, με τα χρόνια έχουμε ακούσει τα ακόλουθα:


• Το τραγούδι είναι φόρος τιμής στο μέρος που γράφτηκε η Βίβλος του Σατανά.


• Οι λάτρεις του διαβόλου αγόρασαν μια παλιά εκκλησία και την ξαναβάφτισαν “Hotel California”.


• Κάποιοι ή όλοι οι Εagles ήταν είτε έντομα αναμεμειγμένοι στον αποκρυφισμό, είτε ήταν μαθητές του LaVey.


• Όλες οι φωτογραφίες του άλμπουμ τραβήχτηκαν μέσα και γύρω από ένα κτίριο όπου βρισκόταν το αρχηγείο της εκκλησίας του Σατανά του Anton LaVey. (Το οποίο δεν ήταν αλήθεια – το εξώφυλλο του άλμπουμ τραβήχτηκε στο Ξενοδοχείο Βeverly Hills).


• Στην Καλιφόρνια η «Εκκλησία του Σατανά» είναι δηλωμένη με το όνομα “Hotel California”.


Άλλη μία παράξενη επικρατούσα ομάδα από φήμες επικεντρώνεται στις φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν για το άλμπουμ. Στο εξώφυλλο ήταν η εικόνα κοντά σε μια ιεραποστολική ισπανική εκκλησία την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Μέσα υπήρχε η σκηνή στην αυλή που περιγράφτηκε παραπάνω και στο οπισθόφυλλο ήταν η φωτογραφία ενός μαύρου άντρα που έγερνε πάνω σε μια σφουγγαρίστρα στο λόμπι του ξενοδοχείου. Εκτός από τον ψίθυρο για τον «Anton LaVey που στέκεται στο μπαλκόνι», η παρουσία κάποιων μορφών μόνο σε κάποιες φωτογραφίες αλλά όχι σε άλλες, αποδίδεται στην ύπαρξη φαντασμάτων τα πνεύματα των οποίων κατά λάθος καταγράφηκαν σε φιλμ, με την υπόθεση ότι αυτά ήταν ένοικοι του ξενοδοχείου που πέθαναν εκεί. Επίσης, ο επιστάτης που γέρνει στη σφουγγαρίστρα στο λόμπι του ξενοδοχείου φημολογείται ότι είναι το στηριγμένο πτώμα ενός νεκρού άντρα. Σε μια ιδιαιτέρως ανατριχιαστική εκδοχή αυτής της φήμης, αυτός δολοφονήθηκε από τον LaVey σαν θυσία, ή από τα μέλη του συγκροτήματος."

Δημοφιλεις αναρτήσεις